Inloggen Account aanmaken

Gamen de baas

Gamen de baas

Je gamet langer dan je eigenlijk wilt. Je neemt je bijvoorbeeld voor om een uurtje te gaan gamen en merkt na afloop dat je de hele avond achter de computer hebt gezeten. Of je wilt op tijd gaan slapen en uiteindelijk lig je toch pas laat in bed. Als je dit soort symptomen herkent, pas dan op: een gameverslaving ligt op de loer.

Gamen de baas

Veel games zijn zo gebouwd dat ze je stimuleren vooral te blijven gamen, om beter te worden of een volgende probleemsituatie in de game te overleven of bijvoorbeeld om je clan niet in de steek te laten. Daarom is het moeilijk om te stoppen als je eenmaal bent begonnen. Dat kan ten koste gaan van je slaap. Of je neemt niet meer de tijd om voor jezelf te koken, maar eet een pizza tijdens de game. Sommige gamers merken dat ze werk of studie verwaarlozen.

Hoe kun je voorkomen dat de tijd die je besteedt aan gamen ten koste gaat van andere belangrijke activiteiten? Hoe krijg je de controle over je gedrag terug? De module helpt je in kaart brengen hoeveel tijd je besteedt aan gamen. Daarna leer je hoe je dat anders kan doen als je iets wilt veranderen. Soms is je bewust worden van je gedrag al voldoende om het anders te doen en soms zijn tips of oefeningen nodig om je op weg te helpen.

Aan de slag met Gamen de baas >>

Sociale druk

In sommige games zijn medespelers, guilds of clans belangrijk. Door te spelen met meerdere spelers kunnen tactieken gevolgd worden. Je omgeving kan het je soms moeilijk maken om nee te zeggen tegen gamen of eerder te stoppen met gamen. Uit gewoonte en zonder er bij na te denken zeg je vaak ja als iemand je vraagt mee te spelen. En zelfs als je nee zegt, dringen mensen toch vaak aan. Excuses bedenken werkt vaak averechts. Als je zegt dat je bijvoorbeeld morgen moet voetballen, kun je als reactie krijgen: ‘Even tot we het gehaald hebben, kan toch wel? Het is nog vroeg.’ Omgaan met groepsdruk kun je leren. Het gaat erom dat je nee leert zeggen en zo in de toekomst beter met lastige situaties om kunt gaan.

Aan de slag met Sociale druk >>


Wil je de hele zelfhulpmodule vanaf het startpunt volgen omdat je graag op verschillende onderdelen wil werken aan het herkennen en voorkomen van teveel gamen? Dat kan natuurlijk ook: start de zelfhulpmodule. Of lees eerst meer informatie over de zelfhulpmodule.